Levende liv

Effektivitet eller stress

Legg igjen en kommentar

anti stress bilde

Stresser jeg, eller er jeg bare effektiv? Alt som går raskt, eller når det er mange gjøremål  trenger ikke være stress. Effektivitet er et mer positivt ladet ord, mens stress forbinder de fleste med noe negativt. Og det er mange forskningsresultater som viser at stress kan føre med seg mange negative helseproblemer. Mens om man er effektiv forbindes det med snartenkt, praktisk og rask. Det kan se ganske likt ut, men føles ganske forskjellig.
Stress
Hjertet slår raskt, jeg klarer bare å fokusere på en ting, og kjemper mot tiden. Om barna er i nærheten er det ekstra ille. For da kan de nesten ikke si noe uten at jeg nærmest bjeffer tilbake. Jeg kan bare ha en tanke i hodet, alt annet er irriterende støy og mas. Jeg får dårlig samvittighet for alle jeg knapt ser, eller barna jeg avviser. Men har ikke tid til å føle på det nå. Det skyves lengre bak i køen av ubehageligheter. Føler meg nesten skjelven. Alle kjører sakte, ingen jeg skal ha tak i tar telefonen, jeg glemmer ting, må minne meg selv på å puste, tar et dypt pust og håper det holder for en stund. Jeg rasker med meg ting jeg trenger, jeg har glemt å spise, jeg mister ting, legger ting på lure steder. Kjenner du deg igjen? Stikk i brystet, press i hodet, jeg må, jeg bør, jeg skal. Finnes det noe verre eller enda mer nøyaktig ord enn tidspress og tidsklemma? Tidsskvis, eller tidskveling kanskje? Egne behov og følerier kan dra dit pepperen gror. Blir nesten aggressiv av å høre om det. Har ikke tid til en time med yoga heller, jeg må ta en time med løping. Det kjennes ut som det er det går raskere og som best står i stil til helheten av meg. Høres helt ko-ko ut, men det kjennes  mer stressende  å skulle gå rolig. Det blir som om jeg gasser og bremser på likt! Så det er best å ikke sette seg ned. Man får kjøre med klampen i bånn til man legger seg – altfor sent, og slik kan dagene fortsette om jeg ikke tvinger meg selv til å gjøre ingenting og komme til søreuropeiske takter. Manana manana….
Effektivitet
Jeg har planen klar, og jeg har forberedt alt dagen før. Jeg trenger nesten ikke tenke, jeg kan bare følge planen step by step. Og det gjør at jeg har ekstra kapasitet til å komme på lure idèer underveis, så da får jeg gjort enda mer enn planlagt. Jeg løper ikke. Jeg går målrettet og med hevet hodet og et smil på lur. Jeg er bevisst hvert øyeblikk og har stålkontroll. Jeg har til og med tid til lunsj med en venninne, og yoga i dag passer perfekt. Jeg kommer til å stå stødig i ”treet”. Når alle gjøremål er gjort har jeg tid til lekser med barna, og vi spiser sammen. Jeg rekker å sitte på sengekanten og prate og tulle. Og jeg legger meg tidlig for å lese. Hm.. Deilig. Andre kan nok tro jeg er stresset med så fullpakket dag, og et hurtig tempo. Men det er ingenting i meg som er vondt. Det er slik jeg kjenner forskjellen.

Hva kommer det av?
Er det antall gjøremål? Eller kommer alt an på planlegging? Er det hormonene som spiller med eller mot meg? Er det hvordan alle rundt meg har det som påvirker meg? Jeg vet ikke helt. Jeg leter etter mønster fremdeles. Og ser jo noen. For meg er det komplekse kombinasjoner, som ikke er helt like hver gang. Som om det finnes ulike koder hver gang.. For meg handler det om planlegging, om jeg hører på mine behov, hormoner, omgivelser, kosthold, luft, søvn, aktivitet, relasjoner… Ikke lett. Og jeg tåler mer av tidspress om jeg er alene, enn sammen med andre. Avbrytelser gjør meg mindre fokusert og mer stresset, enn om jeg er selv med min plan.  Men jeg setter utrolig pris på de effektive dagene, og noen ganger klarer jeg å snu stresset til effektivitet. Ved hjelp av tvang til tilstedeværelse, puste dypt mange ganger, sitte ned, bruke sanser og kjenne etter – altså ta kampen som deler av meg ikke vil fordi jeg ikke har tid. Jeg kan endre redusere stress ved rett og slett å ta en pause. Da kan jeg komme til en ny tilstand hvor fokus og ro er mulig uansett gjøremål.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s