Levende liv

Min fortvilelse og mine gode kollegaer

1 kommentar

Jeg tror ikke mennesker ER, jeg tror mennesker BLIR. Vi blir et ”produkt” av vår fortid, og vi endres med våre opplevelser, relasjoner og ny kunnskap. Og med den grunnholdningen tror jeg på menneskers iboende kompetanse til endring og utvikling. Jeg har opplevd og sett endring hos mange. Men noen ganger så sitter vi bom fast, og klarer ikke finne kraften selv, og ser ikke selv potensialet for endring. Vi kan trenge hjelp.
Dyre konsekvenser
Jeg blir fortvilet når jeg hører om de lange køene for å få psykologisk hjelp. Jeg blir redd når jeg leser om hvordan mennesker kan bli oversett, forsømt og sviktet av foreldre, lærere, ledelser, psykiatrien, rettsvesen og politikere. Alle som blir forsømt i dag, kan bli en last for enkeltpersoner, familier, grupper, samfunnets helse og økonomi senere. Det er da vi må betale dyrt. Selv når det er store tragedier for hele samfunnsgrupper, som for eksempel 22. Juli, så klarer ikke samfunnet å hjelpe nok. Enda behovet tydelig blir uttalt. Og  det finnes profesjonelle hjelpere klare.
Alle trenger å bli sett og hørt, forstått og få hjelp til det de ikke kan hamle opp med på en sunn måte selv, ellers lagres det i kroppen. Og det vil piple, eller strømme ut senere i form av fysisk sykdom, psykisk sykdom, rus, avhengighet, aggresjon og vold senere. Det er begrenset hvor lenge en kropp kan tåle å bli avvist, bli oversett, urettferdig behandlet, sviktet, overgrepet uten å få noen konsekvenser.
Kompetansen finnes
Jeg har jobbet med mennesker i mange år. Jeg har truffet mange mennesker på min vei både privat og profesjonelt. Jeg prater med mange om mye. Og jeg møter mennesker hvor jeg ser positive endringer fra vondt til godt, fra hat til kjærlighet, fra stillstand til bevegelse, fra gråt til smil.
Jeg har møtt mange mennesker med ulike fagbakgrunner innen psykisk helse. Og det er så mye kompetanse der ute, det er så mange engasjerte folk, som elsker jobben sin. Og som ikke minst vil samarbeide. Jo mer jeg lærer, jo mer ydmyk blir jeg. Det finnes ikke en vei som er den beste. Vi er alle så unike. Og vi trenger hverandres ulike perspektiver, erfaringer og lærdom for å hjelpe de som trenger å komme videre. JA, til enda mer tverrfaglighet.
Om det gjelder barn som blir mobbet, skoler som trenger å lære mer om psykologi, mennesker som opplever kriser og sorg, voksne som sliter med senskader, om du har angst, depresjon, eller det er gammelt rusk som påvirker selvtilliten din av ulike årsaker, så finnes det gode folk. Det er bare ikke helt enkelt å vite hvem som passer for deg. Og hvor skal du lete for å finne? Det blir dessverre heller ikke økonomisk satset mye på antall stillinger, eller støtteordninger for andre enn psykiatere, leger og psykologer. Enda mange av dem jeg jobber med, studerer med, samarbeider med eller kjenner til, har spesialisert seg, de har hatt flere hundre klienter, de elsker det de jobber med. Det er så mange der ute med en enorm kompetanse som ikke blir brukt godt nok. Det er fortvilende å se og høre om.
Håpet
Jeg håper en dag det blir en endring og at dørene åpnes mer, enn kun for de profesjoner med de tradisjonelle skolene. Og jeg håper politikere og andre som tar beslutninger begynner å se større sammenhenger mellom menneskers psykiske helse og hvilket samfunn det kan gi, om de ikke får hjelp. Også de som er psykisk syke, eller er i en krise er en ressurs for samfunnet, som vi mister. Så vi både mister personens evne til å være en samfunnsspiller, og personen kan utvikles til å bli en last.
Synes rett og slett at vi skal ta vare på menneskers tilstand før tingenes tilstand. Og vi bør satse mer på de som trenger støtte og hjelp. De friske og sterke klarer seg jo.

Ha en strålende Tirsdag.

Klem Siw

En tanke om “Min fortvilelse og mine gode kollegaer

  1. Helt enig med deg. Bra skrevet Siw 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s