Levende liv

Frykt eller angst?

Legg igjen en kommentar

Om natten gikk hennes samme drøm igjen. ”Hun ble forfulgt av ulver. Hele hennes familie var tilskuere. De hjalp henne ikke, selv om hun ble jaget og var livredd. Hun løp og løp med ulvene i hælene”. Om dagen hadde hun angst. Hun kjente på uro, tørr i munnen, klam i hendene, magen knøt seg. Og til tider var de fysiske symptomene så sterke at hun kunne tro hun var på vei til å få hjerteattakk. Hun nektet lenge å se på det som plagde henne. Hun snudde seg en annen vei, lot som alt var bra. En dag var det nok. Frykten som ulmet til og fra, ble mer konstant. Hun var nær angstanfall. Hun kunne ikke lenger snu seg bort. Hun måtte skilles. Ekteskapet var ikke til å redde. Natten etter hun hadde fortalt det til sin mann kom drømmen igjen. Men denne gangen løp hun ikke fra ulvene. Hun snudde seg mot dem, satt seg ned på huk. Og da de var helt nære henne, masserte hun dem, pratet med dem til de la seg ned. For henne var denne drømmen et tydelig symbol på hvordan hun hadde nektet og unngått det tema som var vanskelig, og som fortsatte å forfølge henne. Kroppen ga henne tegn på at noe i livet hennes var vanskelig. Ide hun torde å snu og vende på problemet, se det i øynene, så hun nye løsninger og muligheter.

Om du har en liten frykt for noe spesifikt, eller det er en angst som kommer snikende uten at du forstår hvorfor, så kan det framkalle de samme typer fysiske symptomer som beskrevet ovenfor. I større eller mindre grad. Det kan handle om følelsen av å miste kontroll over situasjonen man er i, eller på vei inn i. Eller det kan handle om følelsen av å miste en del av virkelighetsoppfatningen der og da, og forsvinner inn i egne fantasier om hva som kanskje kan komme til å skje.

Det kan være et helt reelt problem fordi du har blitt skremt tidligere, så det kan være en logisk og forståelig redsel. Eller det kan være noe du ikke forstår, verken i forhold til når, eller hvor det oppstår. Det kan være en prestasjonsangst for noe lite eller stort, men som du føler ekstremt skremmende.  De aller fleste av oss har noen frykter. Det er om de er såpass i veien for å leve på den måten du ønsker at det er lurt å få noen verktøy til å få tilbake kontrollen.

En del kan oppleve at angsten dukker opp på steder som på motorveier, tunneler, på busser, trikker, fly eller heiser uten at du noen gang før har opplevd noe dramatisk eller skummelt på noen av disse stedene tidligere. Det kan likevel handle om helt andre ting i livet, enn en reell frykt for disse stedene. Du kan selvfølgelig ha begynt å tenke krisetanker som at du ikke kommer deg ut og vekk fra stedet når du vil, at noe kan rase sammen, falle ned, svikte på noen måte. Men oftest handler det om at du er havnet i en parallellprosess til noe annet i livet ditt. Kanskje er du midt i et vanskelig valg, og klarer ikke bestemme deg, kanskje føler du deg innelåst eller fast i et forhold eller en jobb du ikke trives i, kanskje er du i en situasjon som er vanskelig å løse. At du da sitter i kø i tunell, eller kjører et sted du ikke når som helst kan kjøre av eller ut av, blir på nytt som en fysisk påminnelse om din livssituasjon akkurat nå. Det kan også være at livet ditt går så fort og du er vant til å styre alt selv, og når du nå havner i noe som beveger seg, og du ikke kan styre av- og påkjøring, tempo eller retning, så skaper det angst. Det er ikke noe du rekker å tenke nøye over, det skjer raskt. Og å sitte som passasjer, eller i noe som går sakte kan også gi deg mer rom og tid enn du ønsker til å tenke og gruble. Du kan bli stresset, som igjen kan være første trigger til følelsen av frykt eller angst.

Det er lurt å finne ut hvor du er i livet ditt akkurat nå. Om du kan klare å være ærlig med om det er noe som tynger deg, noe som er vanskelig. Uansett om du har taklet det før, eller du selv synes det problemet ikke er stort nok til å skulle skape en frykt, eller angst situasjon. Du kan også forsøke å realitetsorientere deg. Det betyr å komme til den virkelighet som du faktisk er i akkurat nå, til det som er fakta. Det gjør du ved å bruke sansene dine, og beskrive det som er rundt deg. Hvilke lyder, lukter, syn som er rundt deg akkurat nå. Å få kontroll på sin egen pust kan også gi deg ro.

Verktøyene man kan bruke krever praksis og øvelse. Og det kan være ulike verktøy, som fungere for ulike personer.

Derfor vil jeg, samme med Siv Gitsø arrangere et fryktmestringskurs, hvor vi vil gi deg ulike verktøy, samt hjelpe deg til å bruke de.

Så har du selv en frykt eller angst, eller kjenner du noen som har det, så meld deg på vårt kurs lørdag 24. November.

Les gjerne mer om vårt kurs på min hjemmeside, eller du kan sende meg en mail.

Klem fra Siw

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s